قاره : اروپا – آسیا
واحد پولی : لیر ترکیه
مذهب : اسلام
مساحت : 783,562 کیلومتر مربع
جمعیت : 84,000,000 نفر
پیش شماره : 0090
جهت رانندگی : از سمت راست

 

موقعیت جغرافیایی

جمهوری ترکیه کشوری آسیایی اروپایی است که در جنوب غربی آسیا و جنوب شرقی اروپا واقع شده است. در حدود 97 درصد از این کشور در قاره آسیا و 3 درصد از آن در قاره اروپا قرار دارد. بخش آسیایی ترکیه را آناتولی یا آسیای صغیر و بخش اروپایی آن را تراکیه می نامند. این دو بخش به وسیله دریای مرمره و دو تنگه بسفروس و داردانل از یکدیگر جدا می شوند. تنگه بسفروس دریای سیاه و دریای مرمره را به هم متصل می کند و تنگه داردانل محل اتصال دریای مرمره و اژه است. همچنین ترکیه از شمال با دریای سیاه، از غرب با دو دریای اژه و مرمره و از جنوب غربی با دریای مدیترانه مرز آبی دارد. کشورهای هم مرز آن در شرق ایران، جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان، در جنوب شرقی عراق و سوریه و در شمال غربی یونان و بلغارستان هستند.

جمعیت و دین
جمعیت ترکیه طبق آمار سال 2013 در حدود 76 میلیون نفر بوده و حکومت آن لائیک (غیر مذهبی) است. 99.8 درصد مردم ترکیه مسلمان (80 درصد سنی و 19.8 درصد شیعه) و تنها 0.2 درصد آنان مسیحی و یهودی می باشند. بیشتر شیعیان در نزدیکی مرز ایران ساکن هستند و بسیاری از آنان از ایران به ترکیه مهاجرت کرده اند. استان قارص که در شمال شرقی ترکیه قرار دارد یکی از محل های تجمع شیعیان است و زبان این استان نزدیک به به زبان ترکی آذربایجانی است.

زبان
ترکی استانبولی، زبان رسمی ساکنان ترکیه و یکی از قدیمی ترین زبان های دنیاست. این زبان در گذشته با خط عربی نوشته می شد ولی از زمان تشکیل حکومت جمهوری ترکیه توسط آتاترک به خط لاتین تغییر یافت. از دیگر زبان های رایج در ترکیه می توان به کردی، انگلیسی و عربی اشاره کرد.

واحد پول

واحد پول ترکیه لیر و هر لیر معادل 100 قروش است. همچنین علامت اختصاری آن TRY یا TL می باشد. لیر ترک به صورت اسکناس های 5، 10، 20، 50، 100 و 200 لیره و سکه های یک قروشی، 5 قروشی، 10 قروشی، 25 قروشی، 50 قروشی و یک لیره ای می باشند. در گذشته ارزش برابری لیر ترکیه بسیار پایین بود و با توجه به تورم زیاد ارزش آن به مرور کمتر می شد از این رو دولت تصمیم گرفت که از تاریخ 28 ژانویه 2005 شش صفر از واحد پول ترکیه حذف کند. به این ترتیب هر لیر جدید ترک برابر با یک میلیون لیر قدیم است.

تاریخچه

مصطفی کمال پاشا که به آتاترک شهرت داشت پس از سازماندهی مقاومت ملی علیه دولت های خارجی در سال 1923 میلادی جمهوری ترکیه را پایه گذاری کرد و به قهرمان ملی ترکیه تبدیل شد. وی که تا قبل از مرگش در سال 1938 به مدت 15 سال رئیس جمهور بود طیف گسترده ای از اصلاحات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و حوزهای فرهنگی را معرفی کرد که تقریباً در کشورهای دیگر بی مانند بود.
اولین شورای بزرگ ملی که به رهبری آتاترک تاسیس شد، یک سیستم جدید سیاسی و قانونی را بر پایه اصول دمکراسی پارلمانی، حقوق بشر، حق استقلال ملی و تقسیم قدرت، مالکیت اختصاصی و سکولاریسم و جدایی دین از امور دولتی تصویب کرد. یک سیستم جدید تحصیلی سکولار نیز تاسیس شد که در آن الفبای عربی به لاتین تغییر یافت و همچنین قوانین جدید مدنی و کیفری از الگوهای اروپایی اقتباس گردید. زنان ترک بر طبق قانون از حقوقی موازی مانند حق رای و انتخاب برای پست های دولتی برخوردار شدند و این عمل باعث شد که ترکیه از لحاظ حقوق زنان بالاتر از بسیاری از کشورهای غربی قرار بگیرد. این انقلابی بی همتا در زمان خودش و حتی امروزه بود که یک کشور عمدتاً مسلمان را در کنار تمدن های غربی و ارزشهای جهانی قرار می داد.
ترکیه در جنگ جهانی دوم در ابتدا بی طرف بود ولی در سال 1954 رسماً به آلمان و ژاپن اعلام جنگ داد. در پایان جنگ روابط میان ترکیه و شوروی بر سر دو تنگه بسفروس و داردانل به شدت تیره و تار شد.
ترکیه در سال 1946 به عضویت سازمان ملل درآمد و در سال 1952 به ناتو پیوست. هم اکنون ترکیه عضو جانبی جامعه اروپاست و قصد دارد به عضوت در اتحادیه اروپا درآید.

غذا و نوشیدنی

صبحانه سنتی ترکیه معمولاً شامل پنیر (اغلب پنیر فتا)، گوجه فرنگی، زیتون سیاه، عسل یا مربا، نان، سوسیس، سالامی، بیکن و تخم مرغ پخته سفت به همرای چای سیاه در استکان های کمر باریک می باشد. کباب های مخصوص ترکی از غذاهای مشهور ترکیه هستند. کباب ها معمولاً در باربیکیوهای زغالی یا تنورهای چوبی پخته می شوند و اغلب برای تهیه آنها از گوشت گوساله، بره و گوسفند استفاده می گردد. آدانا و دونر کباب از کباب های محبوب ترکی هستند که آدانا کباب، کبابی مشابه به کباب کوبیده می باشد و با نان و گوجه فرنگی و فلفل کبابی سرو می شود. دونر کباب نیز که در ایران به کباب ترکی معروف است تقریباً در همه جای دنیا طرفدار دارد. یکی دیگر از غذای های معروف ترکیه لاهمعجون یا همان پیتزای ترکی است که در تنورهای سنگی پخته می شود و سطحش را با گوشت چرخ کرده یا ریش ریش شده بره، جعفری، پیاز، سیر، فلفل سیاه و فلفل قرمز پر می کنند. یاپراک سارما یا دلمه برگ مو و انواع دیگر دلمه از غذاهای خانگی می باشند و جایگاه مهمی در غذاهای ترکی دارند. برنج ترکی و مرغ که با ادویه های مخصوصی طبخ می شود، کارنیه ریک که یکی از غذاهای اصلی بوده و مواد اصلی تشکیل دهنده آن بادمجان و گوشت چرخ کرده است، سوپ عدس که یکی از خوشمزه ترین سوپ هاست، سوپ ماست و سوپ تَرحانه یا ترخینه که می توان آن را در تمام وعده های غذایی حتی صبحانه میل کرد از غذاهای پرطرفدار ترکیه به حساب می آیند. باقلوا، کادائیف که مخلوطی از آرد و آب می باشد، کونِفه که یک نوع شیرینی پنیری عربی است، لوکما که همان بامیه می باشد و پودیگ برنج یا همان شیر برنج خودمان، از دسرهای محبوب ترکی هستند. معروف ترین نوشیدنی ترکی نیز قهوه ترک است که شهرتی جهانی دارد. دیگر نوشیدنی های رایج ترکی نیز عبارتند از آیران یا دوغ، آب شلغم که اغلب آن را با کباب می نوشند و می توان به دلخواه داغ یا تند میل شود و بُزا که یک نوشیدنی زمستانی است و از ارزن، سِمولینا، آب و شکر تهیه می شود و یکی از قدیمی ترین نوشیدنی های ترکی به حساب می آید.

تعطیلات رسمی و مذهبی
در ترکیه روز اول ژانویه به مناسبت شروع سال نو، روز 23 آوریل به مناسبت روز استقلال ملی و روز کودک، روز اول ماه مه به مناسبت روز کار و همبستگی، روز 19 ماه مه به مناسبت روز ورزش و جوانان و همچنین روز بزرگداشت آتاترک، روز 30 آگوست به مناسبت روز پیروزی در جنگ های داخلی و روزهای 28 و 29 اکتبر به مناسبت روز جمهوری تعطیل است.
همچنین عید فطر به مدت سه روز و عید قربان به مدت چهار روز از تعطیلات مذهبی ترکیه به شمار می آیند.

 

منبع : touristgah.com